Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 7’nci Uluslararası & 17’nci Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi, “Sağlık Hizmetlerinde Akılcı Kullanım: Yönetsel Perspektif” temasıyla 17-19 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Uluslararası Sağlık Turizmi Enstitüsü Bilim Kurulu üyelerimizden Dr. Erhan Dağ da kongreye katılanlar arasında yer aldı.
Dağ, kongre kapsamında “Sağlık Çalışanlarında Yalın Liderliğin Alt Boyutlarıyla İş Yükü ve İş Tatmini Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” başlıklı bir bildiri de sundu.
Sağlık çalışanlarına yönelik olarak yaptığı araştırmada yalın liderliğin alt boyutları ve hedefe yönelik bütünlük sağlama ile iş yükü ve iş doyumu arasındaki ilişkiyi incelediğini belirten Dağ, “Yalın liderlik, bir organizasyon içinde israfı en aza indirerek müşteri için değeri en üst düzeye çıkarmaya odaklanan, insanlara saygı, sürekli iyileştirme ve doğrudan gözlem ilkeleriyle desteklenen bir yönetim felsefesidir. Bu kavramı farklı boyutlarıyla incelemek için araştırmamıza 1207 sağlık çalışanını dahil ettik. Çalışmanın önemli bulguları arasında yalın liderliğin alt boyutları ile iş yükü arasında negatif düşük düzeyde ilişki varken, yalın liderliğin alt boyutlarıyla iş doyumu arasında pozitif orta düzeyde bir ilişki olduğunu tespit ettik. Yalın liderlik boyutlarının iş yükü ile zayıf bir negatif ilişki gösterdiğini ve iş doyumu ile orta derecede pozitif bir ilişki sergilediği saptandı. Bu durum, yalın liderlik uygulamalarının iş yükünü azaltıcı etkisi olduğunu ve iş doyumunu artırıcı etkisi olduğunu gösteriyor. Bu tür analizler, iş yerlerinde liderlik gelişim programlarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik stratejilerin belirlenmesinde kullanılabilir. Yalın liderlik boyutlarının geliştirilmesinin, çalışanların genel memnuniyetini ve performansını da artırabileceğini dikkate almak gerekir” şeklinde konuştu.
Uluslararası Sağlık Turizmi Enstitüsü Bilim Kurulu üyelerimizden Dr. Erhan Dağ, önümüzdeki süreçte sağlık turizminde örgütsel yapıların ve örgütsel davranışların liderlik modellerine göre nasıl bir etkileşim içinde olduğunu ve hangi liderlik modellerinin sağlık turizmi uygulamaları için daha yararlı olabileceği yönünde de farklı çalışmalar yapabileceklerini belirtti.