Kuzey Afrika’da Türkiye için önemli bir giriş kapısı olarak tanımlanan Cezayir; 45 milyonluk nüfusu, Türkiye ile iş yapma isteği ve bölgedeki diğer ülkelere referans olma özelliği açısından sağlık turizmi alanında stratejik bir ülke olarak kabul ediliyor.
Cezayir’in başkenti Cezayir’de düzenlenen 4. AMTEX Fuarı da bu kapsamda Kuzey Afrika’nın 22 ülkesinden doğrudan hasta gönderen devlet yetkilileri, hastane yöneticileri, sağlık turizmi acenteleri ve seyahat acentelerini bir araya getiren önemli bir etkinlik oldu.
Fuarda; Türkiye’den Antalya’daki Yaşam Hastaneleri grubunun organ nakli direktörü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve Kahramanmaraş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım ile birlikte Dr. Öğr. Gör. Harun Karaduman sağlık turizmi altyapıları ve Türkiye’deki organ nakli süreçlerine ilişkin sunumlarını gerçekleştirdi. Op. Dr. Seçil Uçar ise iki gün boyunca Cezayirli, Malili ve Tunuslu doktorlara fasıyal cerrahi konusunda uygulamalı workshoplar düzenledi. Türk sağlık hizmetlerine olan yoğun ilgi ve talep, etkinlikte dikkat çeken bir diğer önemli nokta oldu.






Fuarın ikinci gününde, tam gün boyunca başta Cezayir, Tunus ve Mali olmak üzere 22 Kuzey Afrika ülkesi, doğrudan satın alma heyetleriyle işbirliği toplantıları yapıldı. Bu toplantılarda; profesyonel bir yaklaşımla daha önceden planlanmış satın alma heyetlerinin tüm özellikleri ve iş yapabilme potansiyellerini sergileyen bilgiler paylaşılarak organizasyonla ilgili düzenli ve planlı bir şekilde B2B görüşmeleri gerçekleştirildi. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği organizasyondan maksimum fayda sağlayarak sağlık turizmi alanında işbirliklerini kuvvetlendirdikleri belirtildi.
Fuar organizatörlerinden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Bilindiği gibi Sağlık turizmi; dünya çapında pek çok ürünün pazarlanabildiği bir sektördür. Bu ürünler arasında saç ekimi, diş estetiği, plastik cerrahi, obezite cerrahisi gibi kişisel tercihlere dayalı hizmetler yer alırken, radikal cerrahiler, onkolojik vakalar, organ nakli, uzun süreli medikal yatışlar, rehabilitasyon hizmetleri, termal turizm, geriatri turizmi, bağımlılık tedavisi gibi daha kapsamlı sağlık hizmetleri de mevcuttur. Tüm bu hizmetlerin aynı anda pazarlanabileceği tek bölge ise, sağlık turizminin her yönünü karşılayabilecek kapasiteye sahip olan Kuzey Afrika’dır. Bu yıl son derece başarılı geçen fuarın ardından, gelecek yıl 2026 yılında beşincisi düzenlenecek olan AMTEX fuarında ise özellikle sağlık turizmi alanında saç, diş estetiği ve obezite cerrahisi ile ilgili ileri uygulama tekniklerinin workshoplarının yapılacağı, ülkemiz açısından önemli olan ve bu coğrafyada yapılmayan tedavi ve sunumlarının gerçekleştirileceği organizasyonların planlandığı açıklandı. 5.AMTEX Fuarı 2026 yılında, Cezayir’in büyük bir şehri olan Oran’da daha fazla ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecektir”