Özkan GÜNDÜZ, gunduzozkan@yahoo.com

Cerrahi onkoloji, tümörlerin tüm cerrahi tedavilerini kapsayan şemsiye bir terimdir. Cerrahi onkologlar, kanserli tümörleri çıkarmak için çok çeşitli cerrahi prosedürleri yerine getirmek, ayrıca biyopsi ve diğer teşhis yöntemleriyle kanseri teşhis etmek ve evrelemek üzere eğitilmişlerdir.

Cerrahlar, ilgili alanda eğitim almış tıp doktorlarıdır. Hastalığın bulunduğu yere bağlı olarak bir onkolojik cerrah jinekolog, genel cerrah, ürolog vb. olabilir.

Cerrahi onkologlar, her hasta için kapsamlı bir tedavi planı geliştirmek amacıyla, tıbbi onkoloji uzmanları (kanseri kemoterapi ve diğer ilaçlarla tedavi eden), radyasyon onkologları (kanseri radyoterapi uygulamalarıyla tedavi eden) ve diğer uzmanların da dahil olduğu kanser bakım ekibinin diğer üyeleriyle yakın işbirliği içinde çalışırlar.

Cerrahi onkoloji, kanser tedavisinin önemli bir parçasıdır, çünkü genellikle kanserli tümörleri ortadan kaldırmanın ve tam bir iyileşme veya uzun süreli iyileşme sağlamanın en etkili yolu bu olabilir. Ancak ameliyat işlemi aynı zamanda riskleri ve olası komplikasyonları da beraberinde getirir. Hastaların sağlık ekibine danışarak ve onlarla iletişim kurarak cerrahi onkolojinin işleyişini anlamaları önemlidir.

Cerrahi Onkoloji Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi onkoloji, kanserin cerrahi tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. Cerrahi onkoloji için tanı yöntemleri şunlardır:

  1. Biyopsi: Biyopsi, şüpheli kanserli bölgeden küçük bir doku örneğinin alınmasını ve daha sonra kanserli olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında incelenmesini içerir.
  2. Görüntüleme testleri: X-ışınları, CT taramaları, MRI, ultrason ve PET taramaları gibi görüntüleme testleri, herhangi bir anormal büyümeyi veya tümörü tanımlamak için vücudun ayrıntılı kesitlerini görüntüleyebilir.                                                                                                                            
  3. Kan testleri: Tümör belirteçleri veya genetik testler gibi belirli kan testleri, kanserin teşhisine yardımcı olmak veya en iyi tedavi yöntemini belirlemek için kullanılabilir.
  4. Endoskopi: Endoskopi, kolon, mide veya akciğer gibi organların veya boşlukların içini incelemek için ucunda kamera ve ışık bulunan ince, esnek bir tüpün vücuda yerleştirilmesi işlemlerini içerir.
  5. İnce iğne aspirasyon biyopsisi (FNA): FNA, şüpheli kanserli bölgeden doku örneği çıkarmak için ince bir iğne kullanan bir biyopsi türüdür.
  6. Sentinel lenf nodu biyopsisi: Bu tip biyopsi işlemi genellikle meme kanseri veya melanom vakalarında kullanılır. Kanserin yayılmış olabileceği lenf düğümlerini belirlemek için tümör bölgesine radyoaktif bir madde veya boya enjekte etmeyi ve ardından bu lenf düğümlerini incelemek için çıkarmayı içerir.

Bu yöntemler çoğunlukla kanser teşhisini doğrulamak, kanserin evresini belirlemek ve bir tedavi planı geliştirmeye yardımcı olmak için kombinasyon halinde kullanılır. Kanserin başarılı bir şekilde yönetilmesinde erken teşhisin önemli olduğunu unutmamak gerekir; bu nedenle herhangi bir endişeniz veya semptomunuz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir.

 
 


Diğer Yazılar

Yazıyı Paylaş: