30 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik değişikliği, özel hastaneler için önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Bu değişikliğin sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma ve hasta güvenliğini en üst düzeye çıkarmayı amaçladığı belirtiliyor.
TÜSKA Akreditasyonu Zorunlu Hale Getirildi
Yeni yönetmelik değişikliğiyle, Türkiye Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından sağlanan akreditasyon süreci, özel hastaneler için zorunlu hale getirilmiştir. Bu süreç, hastanelerin belirlenen kalite standartlarına uygun olarak faaliyet göstermesini sağlayan bir değerlendirme ve belgelendirme süreci olarak tanımlanabilir. TÜSKA, sağlık kuruluşlarını, hasta güvenliği, hizmet kalitesi, klinik yönetim, hasta deneyimi gibi pek çok alanda değerlendirir. Bu akreditasyon, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını hedefliyor.
Sağlık Turizmini Nasıl Etkiler?
Özel hastanelerin kamu hastanelerine kıyasla sağlık turizminde daha etkin olduğu görülüyor. Sağlık turistlerinin uluslararası akreditasyonu olan hastanelere daha fazla güven duyduğu, bu nedenle akreditasyon belgelerinin de özel hastanelerin sağlık turizmi faaliyetlerinde oldukça önem taşıdığı belirtiliyor. Bunun yanında, Ticaret Bakanlığı’nın akreditasyon süreçlerinde sağlık turizmi teşviği uygulayarak bu konuyu özendirdiği de biliniyor. Oysa; AACI, JCI gibi akreditasyonu olan özel hastanelerin bile yeni yönetmelik gereği TÜSKA akreditasyonuna tabi tutulması veya bunu yerine getirmezlerse “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibaresini görünecek yerlere asma zorunluluğu ise yeni bir tartışma konusu oldu.