Nihat ÇAM, nihat.cam27@gmail.com
Eski çağlardan beri insanların sağlıklı bir yaşam için farklı tedavi yöntemleri denemek amacıyla seyahat ettikleri bilinmektedir. Günümüzde yapılan bu seyahatler sağlık turizmi olarak adlandırılmakta ve birçok ülke de bu alanda aktif olarak tedavi hizmetleri sunmaktadır. Modern tıp; teknoloji, yapay zekâ ve küreselleşmenin de etkisi ile tedavi hizmetlerinde uzun ve meşakkatli bir yol kat etmesine rağmen hala istediği yere ulaşamamıştır. Bunun başlıca sebeplerinden birisi de tedavi sürecinin sadece klinikte değil aynı zamanda hastanın tedaviyi kendisinde ve doğada aramasındandır. İnsanların doğada aradıkları tedavi yöntemlerinden birisi de balneoterapidir. Balneoterapi şifalı su ve çamurlarla tedavi yöntemleri geliştiren bir bilim dalıdır, ülkemizde kullanılan yaygın isimleri kaplıca, termal su ya da içmece olarak da bilinir. Ülkemizde üniversitede tıp alanında uzmanlık eğitimi olarak da verilen balneoterapi geleneksel kaplıca yöntemlerini modern tıp bilimi ile birleştirirken hastalığı tanımlar ve hastayı tedavi etmeyi amaçlar. Bölgesel olarak medikal kaplıca ya da balneoterapi uygulamaları İç Anadolu bölgesinde yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Ankara, Kırşehir ve Nevşehir gibi illerde yer altı mineral suları bakımından zengin olması balneoterapi kullanımını yaygınlaştırmıştır. Son günlerde Kayseri’de Erciyes dağında çıkarılan jeotermal su ile de Kayseri şehri balneoterapi uygulamaları açısından gözde şehirlerden olmak için büyük bir adım atmıştır. Sağlık turizminin tedavi yönünün yanı sıra turizm faaliyetlerinin de olduğunu biliyoruz. 12 ay boyunca turizm faaliyetlerinin yapılabileceği nadir şehirlerden birisi olan Kayseri Balneoterapi uygulamalarının yanı sıra kış mevsiminde Erciyes Dağı yaz mevsiminde ise Kapuzbaşı Şelaleleri, Hörmetçi Sazlığı, Ağırnas (Mimarsinan Köyü) Soğanlı, Erdemli ve Koramaz vadileri gibi birçok destinasyonu ile gözde konumda yer almaktadır.
Balneoterapi hem tek başına uygulanabilen bir tedavi yöntemi hem de diğer tedavilere destekleyici olarak sunulabilecek bir uygulamadır. Uygulama kolaylığından dolayı günlük hayatta halk arasında romatizmal hastalıklar ve sedef hastalığı tedavisi için kullanılmaktadır. Destekleyici olarak ise ortopedik bir ameliyat sonrasında kemik ve kas dokunun iyileşme hızının artırılması için sudaki sıcaklık ve su içerisindeki minerallerin vücut tarafından banyo kürü, içme kürleri ve çamur seansları ile emilimi ile hastanın tedavisi planlanmaktadır. Balneoterapi uygulamaları ile sağlık turizmi alanında birçok farklı hastalığın tedavisi yapılabilir ve hitap edilebilecek olan danışan portföyü genişletilebilir.
Ülkemizde oluşan bu yeni bakış açısı Kayseri’nin sağlık turizmi alanında sektörün birçok ortağı ile dayanışma içinde her zaman yenilikçiliği hedeflemesi ve bu bakış açısının bu alanda kaybolmadan artması umudu ile.