Dr. Kadriye Bıyıklı & Prof. Dr. Handan Zincir
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlık turizmi ve kültürlerarası hemşirelik kavramını hemşirelerin bakış açısıyla tanımlamak ve hemşirelerin bu kavramları nasıl yorumladıklarını bulmaktır.
Yöntem: Karma bir çalışma olarak, on altı hemşirenin katılımıyla 6 özel hastanede yürütülmüştür. Veriler demografik bilgi formu, kültürlerarası duyarlılık ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır.
Bulgular: Hemşirelerin kültürel duyarlılık ölçeği puan ortalaması 81.39 ± 4.84’tür. Hemşirelerin kültürel duyarlılık düzeyleri cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim düzeyi, mesleki ünvan ve kültürlerarası hemşirelik eğitim geçmişi ile ilişkili değildir. Sadece bir hemşirenin kültürlerarası hemşirelik eğitimi vardır. Yabancı dil ve kültür bilgisi eksikliği, hemşireler için yabancı hastalara bakım verirken sorun oluşturmaktadır.
Sonuç: Hemşireler yabancı hastalara bakım verirken çoğunlukla dil ve iletişim zorluklarıyla karşılaşmaktadır. Ayrıca, farklı kültürler hakkında bilgi ve eğitim almaları gerekmektedir. Hemşireler sağlık turizminde vazgeçilmez ve anahtar bir rol oynasalar bile, kendilerini yeterince temsil edememektedirler. Uygulama İçin Çıkarımlar: Hemşirelerin mesleki ve kişisel gelişimleri, özellikle yabancı dil olmak üzere etik, kültürlerarası hemşirelik ve coğrafya eğitimleriyle artırılmalıdır. Hemşire ile hasta arasındaki iletişimin kolay ve hatasız olabilmesi için yabancı dil eğitiminin hemşirelik eğitim programına entegre edilmesi gerekmektedir.
Kaynak: International Journal of Health Management and Tourism
Atıf: Bıyıklı, K., & Zincir, H. (2020). Health Tourism Concept and Transcultural Nursing According to the Meaning Worlds of Nurses. International Journal of Health Management and Tourism, 5(3), 348-362.