Edirne Sağlık Turizminde Balkanların Başkenti

TÜRSAB Sağlık Turizmi Bilgilendirme Toplantılarının 11’incisi Edirne’de düzenlendi.

 Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) Sağlık Turizmi Bilgilendirme Toplantıları dizisinin 11’incisi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Vali Yunus Sezer, Edirne’nin Sağlık turizmi açısından Balkanların başkenti olma noktasında olduğunun altını çizen Vali Sezer, Edirne’nin sağlık açısından da Osmanlı’dan önce günümüze kadar stratejik öneme sahip  bir şehir olduğunu hatırlatarak, Sağlık turizminde gerçekten bir başkent diyebileceğimiz kent Edirne olduğunu ifade etti.

Programda Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ural, TÜRSAB Trakya Bölge Başkanı Egemen Aydın konuşmalarını gerçekleştirdi.

Toplantıda, Uluslararası sağlık turizm yetki belgesi kriterleri ve mevzuat, Türkiye genelinde sağlık turizmi süreçleri, mevzuatları ve iller arası sağlık turizm potansiyeli, Sağlık turizminde devlet teşvikleri uygulama usul ve esasları, Hizmet İhracatçıları Birliği’ne üyelik, teşvik dosyalarının hazırlanması ve süreç yönetimi konuları üzerinde görüşler bildirildi.

AYDIN, Sağlık Turizminin Önemli Bir Merkezi Trakya

Türkiye, gelişmiş sağlık alt yapısı, deneyimli hekim kadrosu ve uygun fiyatlarıyla dünya genelinde sağlık turizminin önemli merkezlerinden biri haline geldiğini ifade eden Egemen Aydın, “Trakya, stratejik konumu, ulaşım olanakları ve doğal güzellikleriyle sağlık turizmi için önemli bir destinasyon olma yolunda ilerliyor. Ancak, bu yolda daha çok çalışmamız ve yatırımlarımızı artırılması gerekiyor. Trakya bölge temsil kurulu olarak sorumlu bulunduğumuz Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde Sağlık Bakanlığı’ndan yetki alarak sağlık turizmi yapan hastane sayımız 21, aracı kurum olarak yetkili seyahat acentası sayımız ise yalnızca 6’dır. Ancak Trakya, coğrafi konumu itibari ile önemli bir komumdadır”  dedi.

ÜNVER, El Birliğiyle Süreci Daha İleriye Taşımalıyız

Türkiye’nin sağlık turizmi adına dünyaya söyleyecek çok sözünün olduğunu dile getiren Ünver, “Her çerçevesinde ülkemizin uluslar arası sağlık hizmetleri alanında ve Türkiye markasıyla zirveye çıkarmaktadır. Türkiye’nin sağlık turizminden beklentisi 20 milyar dolar. Edirne’nin serhat şehir olması nedeniyle biraz daha ilgimiz var. Dolayısıyla eğer bir başarı istiyorsak, bu alanda özel sektörün el birliğiyle bu süreci daha ileriye götürmek gerekiyor” diye ifade etti.

SEZER, Edirne Sağlık Turizmi İçin Avantajlı

Trakya bölgesini bir bütün olarak alınması gerektiğini ifade eden Sezer, “Tekirdağ, Edirne’yi bir bütün olarak almak lazım, birbirinden ayrılmamız lazım. Buradaki personel ve sağlık yapısını da bir bütün olarak düşünmekte fayda var diye düşünüyorum. Edirne özelinde olaya bakacak olursak, Edirne büyük bir kültür ve tarih hazinesi üzerinde bulunan, çok önemli, sadece Osmanlı döneminde değil, Osmanlı’dan önce de çok önemli stratejik bir şehir. Ve bu stratejik şehir olma özelliğinin hem Osmanlı döneminde, hem de Cumhuriyetin bir dönemi devam ettiriyor. Gerçekten de bir başkent diyebileceğimiz bir yer. Sağlık turizmi ile ilgili, sağlıkla ilgili neler yapabiliriz? Bununla ilgili olarak yaklaşık bir buçuk yıldır çalışma yapıyoruz. Dışişleri bakanlığımızın da yönlendirmesiyle beraber Balkan şehirleri işbirliği platformu kurduk. Bu vesileyle de birçok program yaptık. En son kasım ayında büyük bir iş veya yatırım forumu yaptık. Hem ticaret bakanımız, hem sanayi bakanımız, hem de Balkanlardaki diğer bakanlarımız katıldılar. İkinci Beyazıt Külliyesi aslında bizim medeniyet anlayışımızın, insanlığa nasıl baktığımızın bir aslında vücut bulmuş halidir diyebilirim. İkinci Beyazıt Külliyesi’nin yapıldığı yıllarda hep anlatılır gerçektir bu; yani orada akıl sağlığı olmayanların Avrupa’da görmüş olduğu muameleyi hepimiz biliyoruz. Biz burada bu külliyeyi yaparak aslında ecdat bizim insana ve insanlığa nasıl baktığımızı göstermiş. İçerisinde poliklinik hizmetleri olan, eczanesi olan, hemen yanında üniversitesi olan, yani sağlık personelinin de yetiştiği, yine misafirhanesiyle, aş eviyle beraber bir bütün düşünerek hemen Balkanlar’ın girişinde, gelenleri karşılayan bir büyük bir külliye yapılmış durumda ve birçok hastalıkla ilgili olarak da tabii orada çalışmalar yapılmış. Aslına baktığımız zaman ta oradan, o dönemden gelen bir Edirne ile ilgili zihinsel bir altyapı var. Bunu ne kadar biz silmeye çalışsak da silememişiz. Gelen insanlar bundan bahsediyorlar” sözlerine yer verdi.

1900 Yatak Kapasitemiz Var

Sezer, “Bizim hedefimiz şudur; 5 bin civarında hem Trakya Üniversitesi hastanemizin, hem de devlet hastanesinin dışarıdan gelen turistlere ve yabancılara vermiş oldukları sağlık hizmet var ki, bu düşük kendi aramızda değerlendirdiğimiz zaman da; ikincisi de bir kapasitemize baktık işin açıkçası. 1900 yatak kapasitemiz var yaklaşık. Bunun için ancak üniversite ve Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde ancak yüzde 60’ını kullanabiliyoruz. Doluluk olarak yüzde 60’a denk geliyor. Aslında bir altyapımız var, eksik olan yönlerimiz var. Keşan’ı da katarsak 3 özel hastanemiz var. Hemen yanı başımızda Tekirdağ, Çorlu orada büyük bir özel hastane aslında yatak kapasitesi var. Kırklareli’nde de yine belli oranda var. Bir bütün olarak baktığımız zaman çok önemli potansiyele sahibiz. Hiç ilave yatırım yapmadan dahi şu anda gelecek olan kapasiteyi yönetecek potansiyelimiz var.

 İkinci avantaj olarak baktığımız zaman aslında Trakya Üniversitesi Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, yine Balkanlar’da da bir otorite üniversitedir. Sağ olsun hocalarımızın emeğiyle bunu da devam ettiriyor. Şu anda da özellikle kardiyoloji ve onkoloji alanında gerçekten de otorite üniversitelerden bir tanesidir.

Çok önemli hocalarımız var, çok önemli altyapımız var. Bu bizim açımızdan çok önemli. Aslında iyi iş yaparsanız kendi referansıyla beraber yürüyor, kaliteli iş. Bu manada da şunu YÖK başkanlığımızla konuştuk; sağlık personellerinin de yetiştirilmesi, eğitilmesiyle ilgili olarak inşallah burada bir simülasyon alanı oluşturacağız, üniversite bünyesinde. Onun da proje çalışmaları bitti. Yani Bulgaristan’dan, Romanya’dan sağlık personeli eğitim almak istediği zaman Trakya bölgesini, belki Trakya Üniversitemiz oluşturulan simülasyon merkezini kullanarak eğitimlerini alsın ki gittiği zaman hastaları da yönlendirsin. Burası kendi içerisinde bir aslında kendi reklamının da yapıldığı bir otorite olsun istiyoruz.” dedi.

Sağlık Sektörü Balkanlar’da Çok Kötü

Kentin bulunduğu konum gereği pek çok Balkan ülkesine kısa mesafede bulunduğunu belirten Sezer, “Ortalama 3-4 saatlik mesafede hitap edebileceğimiz 53.7 milyonluk bir nüfus var. Sağlık sektörü Balkanlar’da çok kötü. Temel sağlık hizmetleri bile bazı yerlerde çok aksıyor. Sağlık personelinde de müthiş bir kayıpları var, hemen hemen hepsi Avrupa’ya gidiyor. Doktor dışında yardımcı sağlık personelinde sıkıntı yaşanıyor. Bu manada çok ciddi bir açlık var. Bizim burada bir açığı kapatma gibi bir misyonumuz olması lazım. Yunanistan’ı baz aldığımızda tam teşekküllü bir hastane Selanik’te ve Atina’da var diye biliyorum. Bizim buradaki potansiyelimizi ortaya koymamız gerektiği inancındayım” diye konuştu.

Edirne Valisi Yunus Sezer, toplantıda ayrıca sağlık turizminin yanı sıra deniz ve doğa turizminden gelişmesinden de bahsetti. Sezer, “Sınır kapılarımızdan 3.5 milyon gurbetçi geliyor, buradan farklı kentlere gidiyor. Buradan giderken bizim Saroz Körfesi’ne buradan birazcık sapsak bizim burada turizmde de bambaşka boyuta geliriz. Onun da çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah farklı bir boyuta gelecek.

Kaynak: Edirne Gazetesi

Diğer Yazılar

Yazıyı Paylaş: