Bir Bisikletin Taşıdığı Hayaller: Yeşilhisar’dan Dünyaya Açılan Kapı

Çocukluğunu Yeşilhisar’ın topraklarında, hayallerini ise Kapadokya’nın saklı vadilerinde büyüten bir turizm sevdalısı… Uluslararası Sağlık Turizmi Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve KAYSATUR Başkanı Mustafa Ragıp Adıgüzel, kaleme aldığı duygusal yazısıyla hem geçmişe bir yolculuk yapıyor, hem de Kayseri’nin turizmde yeniden doğuşuna tanıklık ediyor. “Bu şehre sevdalıyız” diyen Adıgüzel’in satırları, bir çocuğun bisiklet tekerlerinden bir memleket sevdasına uzanan ilham verici bir hikâyeye dönüşüyor.

1990 yılında Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde doğmuş, çocukluğunu da burada geçirmiş bir Turizm sevdalısıyım…

O yıllarda sahip olduğum en değerli şey bir bisikletti. Ve sanırım o dönemde bir bisikletin taşıyabileceği en fazla hayali, en çok kilometreyi arkadaşlarımla ben taşımış, ben pedallamışımdır. Ama bu yalnızca bir ulaşım değil, bir keşif aracına dönüşmüştü benim için.

Turizm merakım, yaşadığım bu güzel ilçede filizlendi. Düşünsenize… arkadaşlarımla birlikte yola çıkıyoruz, ve birkaç kilometre sonra kendimizi Soğanlı Vadisi‘nde buluyoruz. Burası adeta Kapadokya’nın saklı kapısıydı. Mağaralar, taş oyma kiliseler, tarihi yapılar ve doğanın elleriyle yonttuğu vadiler… Bugün hâlâ her adımını hatırlarım. O zamanlar ne sosyal medya vardı, ne bloglar… Ama dünyanın öbür ucundan insanlar kartpostallarla yönlerini bulup bu eşsiz vadiye akın ederlerdi. Belki o yaşlarda farkında değildik ama biz, dünyanın görmek için can attığı bir coğrafyada çocukluk geçiriyorduk.

Mustafa Ragıp Adıgüzel

Sonra yollar beni Erdemli Vadisi’ne götürdü. Burası başka bir cennet köşesiydi. Vadi boyunca uzanan taş merdivenleri tırmanırken karşıma çıkan fresklerle süslü kiliseler, doğal su gözeleri, tarih boyunca inançla yoğrulmuş taş yapılar… Doğanın sükûnetiyle tarihin fısıltıları burada buluşuyordu. Ben bu vadinin yalnızca izleyicisi değil, anlatıcısı olmak istedim hep.

Bir gün yolum Başköy‘e düştü.Yine Erciyes’in gölgesinde gizli harikalar köyü diyebilirim. Birde burada dikkat çeken Aziz Georges Kilisesi. Burası yalnızca bir tarihi yapı değil, inanç turizminin de önemli bir durağıydı. Halk arasında bir nevi “hac” yeri olarak bilinen bu mekan, binlerce yıldır insanların içsel yolculuklarına eşlik etmişti. Şuanda bu çok iyi bilinmese de sanırım inanç turizminde yine bir canlılık katacağı kanaatindeyim.

Ve sonra Sultan Sazlığı Mili Parkı Dünya kuş göç yollarının kesiştiği, gökyüzünün en renkli kanatlarıyla dolup taştığı o büyülü yer. Erciyes Dağı’nın heybetli silüeti, sazlıkların arasından süzülen kuş sesleriyle birleştiğinde, adeta bir doğa senfonisi başlıyordu. İlk kez profesyonel doğa fotoğrafçılarıyla burada karşılaşmıştım. Onların objektifinden bakan gözlerle ben de yaşadığım coğrafyayı yeniden keşfettim. Her yeni kuş türü, her yansıma, bana dünyanın ne kadar büyük ve ne kadar özel olduğunu anlatıyordu.

Sazlığın hemen karşısında ise, çoğu kişinin bilmediği ama yerel halkın kıymetini iyi bildiği bir başka mucize vardı: İçmeler, Bu doğa kaynağı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen, adeta vücudu sıfırlayan bir “doğal detoks” kaynağıydı. Ama ilginçtir… Bu su kaynağından bir kapla su alıp götürdüğünüzde o eşsiz etkisi yok oluyordu. Yani yalnızca yerinde, doğanın koynundayken şifasını sunuyordu. Bu da bana, toprağın ve suyun enerjisinin ne kadar kadim ve yerle bağlı olduğunu bir kez daha öğretti.

Ve şimdi… Yıllar sonra o çocukluğumun coğrafyasına yeniden bakıyorum. Ama bu kez yalnız değilim. Bugün bu eşsiz bölgenin turizmi yeniden canlandırılıyor. Yürüyüş yollarından meydanlarına, ana yollardan doğal güzelliklerin korunmasına kadar her köşesi özenle elden geçiriliyor. Sadece onarılarak değil, ruhu da yeniden canlandırılarak…

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek

Bu topraklara bir Vali dokundu; ama öyle biri ki, sadece görev gereği değil, bir memleket sevdalısı gibi, adeta bir şehri küllerinden yeniden var etmek istercesine… Tanıtımdan motor sporlarına, sanat festivallerinden doğa turizmine kadar her alanda seferberlik başlatan, meseleyi dert edinen ama “dert babası” değil; çözüm üreten bir lider bir iradedir Sayın Kayseri Valimiz Gökmen Çiçek.

Ve ne güzel ki bu irade yalnız değil. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç, Yeşilhisar Belediye Başkanımız Sayın Halit Taşyapan ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Şükrü Dursun bu heyecana en başından ortak olmuş durumdalar. Turizm furyasını başlatmak için adeta “biz zaten hazırdık” dercesine kolları sıvadılar.

Ben de o eski bisikletin gidonundan uzanarak, o günlerin saf heyecanıyla ama bugünün bilinciyle diyorum ki:
Teşekkür ederim.
Bir çocuğun gözünde dünyadaki cennet olan bu toprakları, yeniden ayağa kaldırdığınız için…

Kayseri Sağlık Turizmi Derneği olarak; yalnızca, Yeşilhisar değil, Kayseri’nin, Anadolu’nun her değerini yaşatmak için, tüm kamu kurumlarımızla birlikte omuz omuza çalışmaktan büyük onur duyuyoruz.

Çünkü biz bu şehre sevdalıyız.
Ve biliyoruz ki: Bu sevdanın adı Kayseri.

Mustafa Ragıp ADIGÜZEL

Uluslararası Sağlık Turizmi Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi
KAYSATUR Kayseri Sağlık Turizmi Derneği Başkanı

Diğer Yazılar

Yazıyı Paylaş: