Türk Akademisyenlerden “Nokta Atışı” Saç Ekimi Cihazı

Ekip, 7 yılın sonunda yapay zeka desteğiyle çalışan 360 derece saç analizi yapan “KE-BOT” adlı cihaz tasarladı.

Kocaeli Üniversitesi’nden akademisyenler, saç ekiminde hatalı uygulamaların önüne geçmeyi sağlayan yapay zeka destekli bir cihaz geliştirdi.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Urhan ve İstanbul’daki bir kliniğin medikal direktörü olan Dr. Koray Erdoğan’ın yedi yıl süren çalışmaları sonucunda üretilen cihaz, yapay zeka desteğiyle çalışıyor ve 360 derece saç analizi yapıyor.

“KE-BOT” adı verilen cihazın AR-GE aşamaları TÜBİTAK tarafından desteklendi ve ABD Patent Ofisi tarafından tescillendi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre cihaz, saç ekimi öncesi ve sonrasında yapılan analizlerle doktorun doğru sayıda ve nitelikte saç kökü çıkarmasını sağlıyor. Bu sayede saçların alındığı arka bölgede seyrelmelerin önüne geçilmesini mümkün hale geliyor.

Cihazı İstanbul’da kullanmaya başlayan ekip, Türkiye’nin özellikle iddialı olduğu saç ekimi alanında yüksek teknoloji üreten ülkeler arasına girmesini sağlama amacıyla ihracata da başladı.

İlk olarak İngiltere’ye gönderilen cihazın diğer ülkelere de ihraç edilmesi için görüşmeler devam ediyor.

Prof. Dr. Oğuzhan Urhan, “Bu sistem temel olarak aslında saç ekimi öncesinde kafayı tarayarak, ‘Kaç tane kıl kökü var?’, ‘Bu köklerde kaç adet kıl var?’, ‘Kılların kalınlığı ne?’ gibi sorularla analizler yaparak, doktora saç ekimi sırasında kullanabileceği analiz veriyor. Doktor bu analizi kullanarak saç ekimini planlıyor. Böylelikle saç ekimi süreci daha kontrollü ve öznel değerlendirmelerin dışında nesnel kriterle gerçekleştirilebiliyor,” ifadelerini kullandı.

“Yüzlerce, binlerce hastanın verisiyle yapay zekayı eğittik. Arka tarafta robotik sistemimiz var. Robot kolla kameraları kontrol ediyoruz ve kafanın doğru yerlerinden görüntüleri almaya çalışıyoruz. 30-40 mikrondan başlayıp 100 mikrona kadar giden çok çok ince saç kalınlıklarını ve sayısını ölçmeye çalışıyoruz.”

Cihazın endüstriyel tasarım alanında Almanya’dan “2020 European Product Design Award” ödülünü aldığını aktaran Urhan, “Geçtiğimiz ay Amerika patentini aldık. Şu an Türkiye ve Avrupa patentiyle ilgili süreçler de devam ediyor,” diye ekledi.

Daha önce doktorlar, muayene ettikleri hastaya ekilecek kök sayısını geçmiş tecrübelerine dayanarak belirliyordu.

Öte yandan Urhan, bu yöntemin önemli bir hata payı bıraktığını vurguladı. “Bu değerlendirme yanlış olduğu zaman, yani fazla kök çıkarıldığı zaman arka tarafta donör bölgede kellikler oluşmaya başlıyordu ya da ön tarafta ekilen saç kelliği tamamen kapatmıyordu” diyen akademisyen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geliştirdiğimiz bu sistem, hatalı uygulamaların önüne geçebilecek bir çözüm sağlıyor. Aynı zamanda operasyonun ne kadar başarılı geçtiğini de analiz etmemizi sağlıyor. Doktor operasyonu yaptıktan sonra hastayı bir kez daha tarıyor. Bu tarama sırasında da çıkarılan kök sayısı ve ekilen kök sayısını analiz edebiliyoruz. Normalde bir operasyonda 2.000 ile 5.000 kök ekim yapılıyor. Bunları elle saymak mümkün değil, gözle saymak mümkün değil. Ancak bu tip robotik ve yapay zekâ destekli sistemle bunu yüzde 95’in üzerinde doğrulukla gerçekleştirmek mümkün.”

Kaynak: Euronews

Diğer Yazılar

Yazıyı Paylaş: