Nermin TOKTAY, nermintoktay@gmail.com

Engelli sağlık turizmi, engelli bireylerin kendi ülkelerindeki sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları zorlukları aşmak ve daha iyi hizmet alabilmek amacıyla başka ülkelere seyahat etmelerini kapsar. Ayrıca kişilere bedensel ve ruhsal sağlığın korunması hayatlarını güzelleştirmesi potansiyelini sağlayan  bir sektördür.

Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyüp gelişen sektör ; engelli ve   rehabilitasyona ihtiyacı olan kişilere bir çok konuda da  fayda sağlamaktadır.

Örneğin;

1-Erişilebilirlik: Engelli ve rehabilitasyon turizmi tesisleri, engelli bireylerin ve rehabilitasyona ihtiyacı olan kişilerin kolayca erişebilmeleri ve kullanabilmeleri için özel olarak tasarlanmıştır. Bu tesislerde, özel asansörler, rampalar, geniş koridorlar ve uyarlanmış banyo ve tuvaletler gibi özellikler bulunur.

2-Uzmanlık: Engelli ve rehabilitasyon turizmi tesisleri, engelli bireylerin ve rehabilitasyona ihtiyacı olan kişilerin özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde eğitilmiş personele sahiptir. Bu personel, tıbbi bakım, günlük yaşam becerileri yardımı ve psikolojik destek gibi çeşitli hizmetler sunabilir.

3-Destekleyici Ortam: Engelli ve rehabilitasyon turizmi tesisleri, engelli  ve rehabilitasyona ihtiyacı olan kişilerin rahat ve güvende hissedebilecekleri destekleyici bir ortam sunar. Bu tesislerde genellikle sosyal aktiviteler, grup terapileri ve eğlence programları gibi çeşitli programlar da düzenlenir.

4-Seyahat Deneyimi: Engelli ve rehabilitasyon turizmi, engelli bireylere ve rehabilitasyona ihtiyacı olan kişilere, seyahat etme ve yeni yerler keşfetme imkanı sunar. Bu sayede, bu bireyler yeni deneyimler yaşayabilir, sosyalleşebilir ve özgüvenlerini artırabilirler.

Bazı istatistiklere göre ;

 Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, dünya genelinde yaklaşık 1 milyar engelli birey bulunmaktadır.

 Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre, engelli ve rehabilitasyon turizmi pazarı 2025 yılına kadar 150 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

2022 yılı itibarıyla Türkiye’de yaklaşık 1000 engelli ve rehabilitasyon turizmi tesisi bulunmaktadır.

Bu anlamda  da   Gelişmiş tıbbi teknoloji ve uzman doktorları, erişilebilir ulaşım ve konaklama imkanları, uygun maliyetli sağlık hizmetleri, alternatif tıp ve wellness programları ile engelli dostu sağlık hizmetleri sunan ve turizm olanaklarıyla öne çıkan ülkerin başında  Türkiye, Almanya, İspanya ,Tayland  gelmektedir.

Sonuç olarak bu sektör, engelli bireylere ve rehabilitasyona ihtiyacı olan kişilere eşit erişim ve fırsatlar sunarak daha kapsayıcı ve adil bir toplum oluşturmaya katkıda bulunmaktadır. (Kaynakça; Binler,ayser Türkiyenin medikal turizm açıdan değerlendirilmesi ve politika önerileri uzmanlık tezi,Temmuz 2015,Sosyal Sektörler ve koordinasyonlar Genel Müdürlüğü# anonim)

Diğer Yazılar

Yazıyı Paylaş: