Obez Sağlık Turistleri Neden Türkiye’yi Tercih Ediyor?

Dr. Fatih SEYRAN, fatihseyran@gmail.com

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak şekilde yağ birikmesi” olarak tanımlanan obezite gerek sağlıklı yaşam disiplini, gerekse cerrahi uygulamalar (bariatrik) ile üstesinden gelinmeye çalışılan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Obez sağlık turistleri de aşırı kilolarından kaynaklanan bu hastalıktan kurtulmak için zaman zaman Türkiye’yi tercih edebilmektedir.

2023 yılında 1 milyon 500 binin üzerinde sağlık turisti, çeşitli sağlık hizmetlerinden yararlanmak için Türkiye’yi tercih etmiştir. Bu sayede elde edilen gelir ise 3 milyar ABD dolarını geçmiştir. Türkiye sağlık turizminin ana başlıklarını ise termal tedavi, yaşlı ve engelli turizmi ile medikal turizmi oluşturmaktadır. Sağlık turisti olan obez hastalar için Türkiye’de spor, aktivite, beslenme, akupunktur tedavisi, SPA&wellness hizmeti, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi sunulan çeşitli sağlık hizmetlerinin yanı sıra gerektiğinde bariatrik cerrahi işlemleri uygulanmaktadır.

Halk arasında tüp mide şeklinde isimlendirilen ve obezite cerrahisi prosedürlerinden birisi olan “Sleeve Gastrectomy” midenin yaklaşık %80’lik kısmının çıkarıldığı bir uygulamadır. Bu sayede midenin kapasitesi 5 kata kadar azaltılabilir. Özellikle obez sağlık turistlerinin ilgisini çeken “Gastrik Bypass Ameliyatı” ise mideyi küçültüp bağırsakların bir kısmını bypass ederek yapılan cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sırasında mide hacmi küçültülerek daha az besin alımını sağlayacak yeni bir yapı oluşturulur. Bunu yapmanın farklı yolları da var. Ancak en yaygın yöntemlerden biri mideyi küçültüp doğrudan ince bağırsağa bağlamaktır. Bu şekilde yiyecekler, mide ve bağırsaklar arasında kısmen bypass edilen daha küçük bir yol boyunca hareket edebilmekte, böylece vücut daha az kalori ve besin maddesi emmektedir.

Türkiye’de yapılan bariatrik cerrahilerin oldukça başarılı ve yaygın uygulamalar arasında olduğu söylenebilir. Obez sağlık turistlerinin Türkiye’yi tercih etme nedenleri arasında da yetkin sağlık personeline sahip olunması, sağlık hizmetlerinin kaliteli ve rekabetçi fiyatla sunulması, bekleme sürelerinin kısa olması, en son tıbbi teknoloji ve yöntemlerinin kullanılması avantajlarının olduğu görülmektedir. Obezite ile mücadelede Türkiye sağlık turizminin daha fazla sağlık turistine sağlık hizmeti sunabilmesi için; hasta güvenliği ve mahremiyetine önem verilmesi, tanıtım ve tutundurma politikalarının geliştirilmesi ve bu alanda daha fazla sağlık tesisinin uluslararası sağlık turizmi kapsamında yetki belgesi alması önerilebilir.

Diğer Yazılar

Yazıyı Paylaş: